De do’s en don’ts Veelvoorkomende fouten die je moet vermijden bij het solliciteren naar beveiligingsfuncties

Het solliciteren naar een baan in de beveiliging kan zowel spannend als uitdagend zijn. Hoewel het normaal is om nerveus te zijn, kunnen sommige fouten je kansen op succes aanzienlijk verminderen. Hier zijn enkele veelvoorkomende valkuilen waar je op moet letten bij het solliciteren naar beveiligingsfuncties, met speciale aandacht voor functies als luchthavenbeveiliger.

Don’t 1: Niet voldoen aan de basisvereisten

 

Voordat je solliciteert, is het cruciaal om te controleren of je voldoet aan de basisvereisten voor de functie. Voor luchthavenbeveiliger bijvoorbeeld, zijn deze onder andere:

 

 • MBO werk- en denkniveau.
 • Je hebt geen verleden met politie of Justitie (er wordt namelijk een screening gedaan).
 • Je hebt in de afgelopen 8 jaar altijd in Nederland gewoond en ingeschreven gestaan.
 • Heb je geen beveiligingsdiploma dan woon je binnen een straal van 50 km rondom de luchthaven; Heb je een beveiligingsdiploma dan woon je binnen een straal van 70 km rondom de luchthaven.
 • Je bent 24/7 in staat de luchthaven te bereiken.
 • In bezit van rijbewijs en eigen vervoer (Geen rijbewijs moet je de luchthaven 24/7 met openbaar vervoer kunnen bereiken).
 • Beheersing van de Nederlandse en Engelse taal (gesproken).
 • Je bent niet kleurenblind.
 • Je bent in staat om de hele dag op je benen te staan.
 • Representatief voorkomen.
 • Als je kleurenblind bent, kom je niet in aanmerking voor de functie van luchthavenbeveiliger, omdat je goed kleuren moet kunnen zien in verband met het bedienen van scanapparatuur.

Don’t 2: Onderschatting van de vereiste vaardigheden

Hoewel de basisvereisten essentieel zijn, onderschatten sommige sollicitanten het belang van aanvullende vaardigheden. Deze kunnen variëren van communicatieve vaardigheden, probleemoplossend vermogen, aandacht voor detail en klantenservicevaardigheden. Zorg ervoor dat je deze vaardigheden benadrukt in zowel je sollicitatie als je interview.

“Voorkom de valkuilen, vergroot je kansen. Wees voorbereid, toon professionaliteit en benadruk je vaardigheden. Een succesvolle sollicitatie naar een beveiligingsfunctie begint met het vermijden van veelvoorkomende fouten.”

Don’t 3: Het niet benadrukken van relevante ervaring

Zelfs als je nog geen ervaring hebt in de beveiliging, kunnen andere ervaringen en rollen die je hebt gehad relevant zijn. Probeer te laten zien hoe deze ervaringen je hebben voorbereid op een carrière in de beveiliging, of dit nu door klantenservice, het werken in stressvolle situaties, of zelfs vrijwilligerswerk is dat een bepaald niveau van verantwoordelijkheid en betrouwbaarheid aantoont.

Don’t 4: Niet voorbereid zijn op het interview

Een succesvol interview kan je kansen op het krijgen van de baan aanzienlijk vergroten. Wees voorbereid op mogelijke vragen, gedraag je professioneel en zorg dat je op tijd aankomt. Stel ook vragen; dit toont je interesse en betrokkenheid.

Don’t 5: Geen professionaliteit tonen

Vanaf het moment dat je solliciteert tot aan het interview, is het belangrijk om professionaliteit te tonen. Dit betekent dat je respectvol en beleefd moet zijn, dat je sollicitatie en cv goed gepresenteerd en vrij van fouten moeten zijn, en dat je gepast gekleed bent voor het interview.

Een carrière in de beveiliging kan lonend en uitdagend zijn. Door deze fouten te vermijden, kun je je kansen op succes bij het solliciteren naar beveiligingsfuncties aanzienlijk vergroten. Veel succes!

Andere blogs

Ontketen je potentieel

Hoogste standaard

Blijven Groeien

Tijden van Verandering

De do’s en don’ts

Staande blijven onder druk

Ontketen je potentieel

Hoogste standaard

Blijven Groeien

Tijden van Verandering

De do’s en don’ts

Staande blijven onder druk

Voorbij de stereotypen

Het is belangrijk om na een positief gesprek gelijk de volgende stappen te kunnen maken in de procedure.

Vergeet dit niet mee te nemen

 • ID bewijs of Paspoort (rijbewijs is niet voldoende);
 • Bankpas;
 • Recente pasfoto (zoals je nodig hebt voor je paspoort);
 • Indien in bezit: Beveiligersdiploma (SVPB Erkent);
 • Copy ID/Paspoort partner (indien samen ingeschreven op hetzelfde adres);
 • Neem ook je DigiD inlog mee of zorg dat deze op je telefoon staat.

Inschrijfformulier

WhatsApp contact
Kunnen wij je helpen?
Hallo,
Goed dat je even rondkijkt.
Vragen? Stuur mij een appje. Makkelijk toch?